Horná Seč

Súhrn informácií k problematike koronavírusu COVID-19

Celoplošné testovanie – COVID 19

Zverejnené na stránke: 29. októbra 2020 | Oznam zverejnil:

Celoplošné testovanie na COVID-19 sa v našej obci uskutoční dňa 31.10.2020 a 01.11.2020 /sobota, nedeľa/v čase ráno od 07.00 h do 22.00 h.  Odberné miesto je určené na verejnom priestranstve obce, kde sa koná stavanie mája, pri nových altánkoch. Záujemcovia o testovanie si prinesú so sebou občiansky preukaz, alebo iný doklad overujúci  totožnosť osoby, deti nad 10 rokov si prinesú kartičku poistenca. Obec neurčila žiadny časového harmonogram  ani iné obmedzenia, ktoré by sa týkali testovania nášho občana. Je na každom z Vás kedy sa prídete o testovať.

 

O TESTOVANÍ

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra 2020 a 6. až 8. novembra 2020, vždy od piatka do nedele. Celoplošné testovanie pomôže zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie vírusu, vďaka čomu získajú naši lekári čas a priestor na to, aby sa postarali o chorých. Tým, že sa prídeme otestovať, zistíme nielen svoj vlastný stav, ale teda pomôžeme ochrániť aj svojich blízkych a ľudí v širšom okolí.

 

ČO MUSÍTE VEDIEŤ?

 

 

 

POSTUP TESTOVANIA NA ODBERNOM MIESTE:

ADMINISTRATÍVA

ODBER

ČAKANIE NA VÝSLEDKY

ODOVZDANIE VÝSLEDKOV

Odporúčame zúčastniť sa aj na druhom kole celoplošného testovania.

MÁM VÝSLEDKY, ČO ĎALEJ?
SOM NEGATÍVNY

Odporúčame vám opätovne sa zúčastniť na celoplošnom testovaní o 7 dní, nakoľko môžete byť v štádiu ochorenia, kedy sa infekcia ešte neprejavila. Budeme sa tešiť vašu účasť.

SOM POZITÍVNY

  1. Čo najskôr po získaní výsledku sa presuňte do domácej 10-dňovej karantény. Tí, ktorí nechcú absolvovať karanténu v domácom prostredí, budú môcť absolvovať karanténu v súkromnom hotelovom zariadení, ktoré bude prispôsobené na režim karantény. Viac informácií o zariadeniach poskytne minister dopravy.
  2. Čo najskôr po získaní výsledku sa presuňte do domácej 10-dňovej karantény. Tí, ktorí nechcú absolvovať karanténu v domácom prostredí, budú môcť absolvovať karanténu v súkromnom hotelovom zariadení, ktoré bude prispôsobené na režim karantény. Viac informácií o zariadeniach poskytne minister dopravy.

    2.O výsledku testu informujte svojho všeobecného lekára (v prípade dieťaťa všeobecného lekára pre deti a dorast) telefonicky, mailom, SMS.

  3. O výsledku testu informujte aj všetky osoby, s ktorými ste boli v úzkom kontakte a to v období 2 dní pred odberom. Požiadajte ich, aby rovnako absolvovali celoplošné testovanie alebo sa prihlásili na testovanie prostredníctvom stránky korona.gov.sk. Pre tieto osoby rovnako platí povinnosť domácej 10-dňovej karantény až do výsledku negatívneho testu.
  4. Denne sledujte vlastné príznaky typické pre ochorenie spôsobené COVID-19 (aspoň jedného z príznakov: kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, strata chuti alebo čuchu), merajte a zaznamenávajte si denne teplotu.
  5. V prípade objavenia sa niektorého z vyššie uvedených príznakov telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára alebo územne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva a následne sa riaďte ich pokynmi.
  6. Dodržujte prísnu hygienu rúk a nosenie rúška (v prípade spoločnej domácnosti sa držte ďalej od ostatných, pokiaľ je to možné, buďte v samostatnej izbe, používajte kúpeľňu oddelene od ostatných osôb v domácnosti, používajte vyčlenený riad, bielizeň a iné, pravidelne vetrajte a dezinfikujte spoločné priestory..).
  7. Nestretávajte sa s inými osobami, okrem osôb v spoločnej domácnosti.
  8. Nikam necestujte.
  9. Neprijímajte návštevy v bydlisku alebo v mieste vašej karantény.
  10. Karanténu môžete opustiť po 10 dňoch za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali ďalší úzky kontakt s chorou alebo pozitívnou osobou na COVID-19. Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny test. U mnohých osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa nepovažuje za infekčnú.

 

Viac info na korona.gov.sk.

 



-- KONIEC OZNAMU --